top of page

Πάσχα και Διατροφή: Πως να Χαρείς τις Γεύσεις χωρίς Ενοχές

  • Ειρήνη Χρόνη
  • 11 Απρ
  • διαβάστηκε 3 λεπτά
Πάσχα και Διατροφή

Το Πάσχα αποτελεί μια περίοδο γεμάτη με εορταστικά τραπέζια, οικογενειακές στιγμές και φυσικά πολλά διαφορετικά φαγητά όπως πασχαλινά κουλουράκια, τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μαγειρίτσα και κρέατα. Οι μέρες αυτές είναι μια αφορμή να απολαύσουμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας, ο οποίος είναι περιορισμένος πλέον στην καθημερινότητα μας. Εννοείται επίσης ότι θα απολαύσουμε και τα παραδοσιακά φαγητά, καθώς όλα αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Υπάρχουν ωστόσο μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε ώστε να διατηρηθεί το μέτρο όσον αφορά στην κατανάλωση των φαγητών και γλυκών, και να μην επικρατεί το αίσθημα της ενοχής και απογοήτευσης τις επόμενες μέρες. 


Πάμε να δούμε λοιπόν, πως θα διαχειριστούμε τα εορταστικά τραπέζια και μερικές συμβουλές για τις επόμενες μέρες από αυτά:


1. Ισορροπημένη κατανάλωση κρέατος, ιδιαίτερα μετά από αυστηρή νηστεία


Το αρνί είναι το παραδοσιακό φαγητό του Πάσχα, αλλά η κατανάλωσή του πρέπει να είναι μέτρια καθώς περιέχει αρκετά λιπαρά. Προσπαθήστε να επιλέξετε κομμάτια με λιγότερο λίπος και αφαιρέστε την πέτσα. Ακόμη, ιδιαίτερα για όσους ακολούθησαν αυστηρή νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αποφευχθεί η υψηλή κατανάλωση κρέατος και γενικότερα πρωτεϊνών, καθώς μπορεί να προκληθούν συμπτώματα “δηλητηρίασης”. Αυτό συμβαίνει όταν περιορίζεται η πρόσληψη πρωτεϊνών για μια χρονική περίοδο, όπως αυτή της νηστείας, όπου τα ένζυμα που μετατρέπουν την αμμωνία (προϊόν διάσπασης των πρωτεϊνών) σε ουρία ώστε να αποβληθεί με τα ούρα, μειώνουν την δράση τους. Με μια απότομη και υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης όπως συμβαίνει την Κυριακή του Πάσχα, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης της αμμωνίας και τη διάχυσή της στο αίμα. Αυτό τελικά οδηγεί σε συμπτώματα δυσπεψίας και τοξικότητας.


2. Μην παραλείπετε τα λαχανικά


Ξεκινήστε τα γεύματα σας με σαλάτα. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών θα βοηθήσουν όχι μόνο στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά και στον καλύτερο κορεσμό, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση φαγητού. Ακολουθήστε την μέθοδο του πιάτου, γεμίζοντας το μισό με λαχανικά (φυλλώδη, βραστά ή ψητά), το ¼ με κάποια πηγή πρωτεΐνης  (κρέας, κοτόπουλο, αυγά, τυρί, γαλακτοκομικά) και το υπόλοιπο ¼ με υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά, ψωμί).


Γραφικό μέθοδος του πιάτου. Το μισό αποτελείται από λαχανικά, το ένα τέταρτο από πρωτεΐνη και το άλλο ένα τέταρτο από υδατάνθρακες

3. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό


Ένα χορταστικό πρωινό, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το τσιμπολόγημα μέχρι το εορταστικό τραπέζι και θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε. Το πρωινό αυτό φυσικά μπορεί να αποτελείται από δύο πασχαλινά κουλούρια ή δύο λεπτές φέτες τσουρέκι, ωστόσο προσπαθήστε να τα συνδυάσετε και με μια πηγή πρωτεΐνης όπως λίγο τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή γιαούρτι ώστε να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο γεύμα και να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερες ώρες.


4. Αφιερώστε χρόνο στα γεύματα σας και κάντε μικρές παύσεις


Πολλές φορές, βλέποντας την ποικιλία των φαγητών στα εορταστικά τραπέζια, ανυπομονούμε να τα απολαύσουμε και όταν έρχεται η ώρα τα καταναλώνουμε με γρήγορο ρυθμό (ειδικά αν έχουμε μείνει νηστικοί όλη μέρα με στόχο να “εξοικονομήσουμε” θερμίδες). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αντιλαμβανόμαστε ούτε την γεύση αλλά ούτε και την ποσότητα των φαγητών που καταναλώνουμε. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να γευτεί και να απολαύσει την κάθε μπουκιά, ενώ παράλληλα προσπαθήστε να κάνετε μικρές παύσεις ώστε να αντιληφθείτε καλύτερα το αίσθημα του κορεσμού.


5. Ενυδάτωση και αλκοόλ


Το αλκοόλ έχει επίσης θέση στην εορταστική αυτή περίοδο, ωστόσο η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς όχι μόνο περιέχει αρκετές θερμίδες, αλλά η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση και να μην ευχαριστηθούμε τις στιγμές που έχουν σημασία. Ακόμα, προσπαθήστε να καταναλώνετε αρκετό νερό ώστε να αποφύγετε τυχόν κατακρατήσεις λόγω της υψηλής πρόσληψης αλατιού, ζάχαρης και αλκοόλ. 


6. Παραμένετε δραστήριοι 


Η περίοδος του Πάσχα είναι μια καλή ευκαιρία να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα. Μετά το γεύμα, μπορείτε να κάνετε μια μικρή βόλτα ή να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες με την οικογένεια και τους φίλους, όπως παιχνίδια στο ύπαιθρο ή περιπάτους στην εξοχή. Η άσκηση βοηθάει στην καλή πέψη και τη διαχείριση βάρους, ενώ παράλληλα ενισχύει την ενέργεια και την ευημερία μας.


Και από Δευτέρα (του Πάσχα)…δίαιτα


Και αν ξεφύγατε λίγο αυτές τις μέρες, και αν φάγατε κάτι παραπάνω, η ενοχή και η τιμωρία δεν είναι ποτέ η λύση. Μην καταφεύγετε σε “εύκολες” και “γρήγορες” λύσεις όπως δίαιτες detox ή ακραίες δίαιτες χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης. Συχνά μετά τις διακοπές, η ζυγαριά δείχνει παραπάνω, ωστόσο το νούμερο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Συνεχίστε κανονικά το πρόγραμμα σας, χωρίς να παραλείπετε τα γεύματα σας και αποφύγετε να ζυγιστείτε τις επόμενες μέρες από τα εορταστικά τραπέζια. 

Μην ξεχνάτε, η ζυγαριά είναι απλώς ένα νούμερο! Στόχος είναι να ευχαριστηθείτε τις διακοπές σας, να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους σας


Καλό Πάσχα με υγεία!


Επικοινωνία

2110020291

6970862200

Διεύθυνση

Μαντζαγριωτάκη 74, Καλλιθέα 176 71

Ωράριο

Καθημερινές & Σάββατα κατόπιν ραντεβού

  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok
bottom of page