top of page

Πως επηρεάζει η διατροφή την ποιότητα του ύπνου μας;

  • Ειρήνη Χρόνη
  • 14 Μαρ
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 20 Μαρ

Διατροφή και ύπνος

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη γνωστική λειτουργία, την ψυχική ευημερία και τη σωματική υγεία. Ένας σταθερός και ξεκούραστος ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, τη μνήμη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζει τον ύπνο είναι η διατροφή, η οποία μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. Παρακάτω θα εξηγήσουμε το πως επηρεάζει η διατροφή την ποιότητα του ύπνου μας. 


Μελατονίνη, Τρυπτοφάνη και Σεροτονίνη: Οι Κύριοι Ρυθμιστές του Ύπνου


  • Μελατονίνη: Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση και στέλνει σήμα στο σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο. Βοηθά στην ευθυγράμμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης με τον φυσικό 24ωρο κύκλο. Τρόφιμα όπως τα αυγά, ο σολομός, τα κεράσια, τα σταφύλια, ξηροί καρποί όπως τα φυστίκια Αιγίνης, οι μπανάνες και κάποια δημητριακά είναι πλούσια σε μελατονίνη. Η κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό, προάγοντας μια καλύτερη ποιότητα ύπνου.

  • Τρυπτοφάνη: Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ και βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει την διάθεση και τον ύπνο. Η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως η γαλοπούλα, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, η βρώμη, οι ξηροί καρποί κ.α.

  • Σεροτονίνη: Η σεροτονίνη, γνωστή και ως ο "νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας", παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση και τη χαλάρωση. Εμπλέκεται επίσης στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε μελατονίνη. Τρόφιμα όπως το ακτινίδιο, ο ανανάς, τα καρύδια που είναι πλούσια σε σεροτονίνη, βοηθούν τόσο στη διάρκεια αλλά και στην ποιότητα ύπνου


Ο Ρόλος της Χρονο-Διατροφής στον Ύπνο


Η χρονο-διατροφή είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο η χρονική στιγμή της πρόσληψης τροφής επηρεάζει την υγεία, ιδίως τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος - το εσωτερικό μας βιολογικό ρολόι. Όταν η χρονική στιγμή των γευμάτων ευθυγραμμίζεται με τον φυσικό ρυθμό του οργανισμού, η πέψη και ο μεταβολισμός λειτουργούν βέλτιστα, με αποτέλεσμα καλύτερο ύπνο. Ωστόσο, διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων αργά το βράδυ, μπορούν να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό και να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.

Επομένως, η κατανάλωση των γευμάτων νωρίτερα το βράδυ, ιδανικά τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο, επιτρέπει στον οργανισμό να διαχειριστεί σωστά την πέψη και να αποφύγει διαταραχές στον ύπνο.


Συμβουλές για Καλύτερο Ύπνο


  1. Τακτικό πρόγραμμα ύπνου: Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ώστε να ρυθμίσετε τον κύκλο του ύπνου σας.

  2. Αποφύγετε μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο: Αποφύγετε τα μεγάλα ή λιπαρά γεύματα τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο, για να αποφύγετε την δυσπεψία και τυχόν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

  3. Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ: Η καφεΐνη και το αλκοόλ διαταράσσουν τον ύπνο, γι' αυτό περιορίστε την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα πριν τον ύπνο.

  4. Περιβάλλον: Κρατήστε το υπνοδωμάτιο σας δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο.

  5. Μείνετε δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα και να απολαύσετε πιο βαθύ ύπνο. Ωστόσο, αποφύγετε την έντονη άσκηση κοντά στην ώρα του ύπνου.


Με μικρές προσαρμογές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να υποστηρίξετε τους φυσικούς μηχανισμούς ύπνου του οργανισμού σας και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας συνολικά. Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε μελατονίνη, τρυπτοφάνη και σεροτονίνη στη διατροφή σας, καθώς και η προσοχή στη χρονική στιγμή των γευμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο ποιοτικό ύπνο και τελικά σε μια πιο υγιεινή ζωή.


Βιβλιογραφία:


  • Zuraikat, Faris M et al. “Sleep and Diet: Mounting Evidence of a Cyclical Relationship.” Annual review of nutrition vol. 41 (2021)

  • Meng, Xiao et al. “Dietary Sources and Bioactivities of Melatonin.” Nutrients vol. 9,4 367. 7 Apr. 2017

  • Pattnaik, Harsha et al. “Nutritional Elements in Sleep.” Cureus vol. 14,12 e32803. 21 Dec. 2022


Επικοινωνία

2110020291

6970862200

Διεύθυνση

Μαντζαγριωτάκη 74, Καλλιθέα 176 71

Ωράριο

Καθημερινές & Σάββατα κατόπιν ραντεβού

  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok
bottom of page